top of page
מגילת היסוד

מגילת היסוד של קרית ביאליסטוק שהוטמנה יחד עם אבן הפינה (1950)

דע את קרייתך

בין שאתה ותיק במקום ובין שמקרוב באת, או שאינך מתגורר כלל במקום, בוודאי ברצונך לדעת את מקורו של השם "קרית ביאליסטוק" ומיהם האישים על שמם נקראים רחובות הקריה.

ובכן הנתונים בקצרה: הייתה פעם עיר בפולין, יהודיה ברובה, ביאליסטוק שמה. מאגר עצום של כוח יצירה יהודי (נוסדה בצפון מזרחה של פולין במאה ה-15 ). הישוב היהודי שלה ושל המחוז שסביבה נמחה רובו ככולו בשואה.

קרית ביאליסטוק באה להנציח סמלית את המשך קיומה של העיר בגולה.

כנגד העיר הגדולה-הקריה. נגד קיום גדול-קיומנו ופעילותנו. נגד כ-200,000 יהודים של ביאליסטוק וסביבותיה- משפחותינו כאן במקום.

מן הראוי שכול אחד מאתנו כאן יבוא במקום האלפים שם, וככול שתפרח הקריה ורמתה החברתית-תרבותי תעלה כן יוכיח מפעל ההנצחה את צדקת ייעודו.          

אין למחוק קיום יהודי בעולם מאחר ולעולם יימצאו לו ממשיכים, מה גם שזכרם של הנופלים מתגבר את שורות הממשיכים.

קרית ביאליסטוק היא שכונה הנמצאת בשטח שיפוטה של העיר יהוד. מראשית היווסדה, בראשית שנות ה-50 ,ייסודה התאפשר ע"י קרנות נדבנים בארה"ב ובכל רחבי תבל, מקרב יוצאי ביאליסטוק. הכסף ניתן כהלוואה למשתכנים במקום וכתרומה להקמת מוסדות ציבור ותשתית כגון: בית כנסת, היכל ביאליסטוק (בית עם), גני ילדים, בית ספר תיכון , מרפאה, מעון ילדים ,מפעל טכסטיל ועוד.

בשנים האחרונות נתונה הקריה לתהליך של בניה והרחבה. משכונה של בתים בודדים או דו-משפחתיים (כ-46 מ"ר לכול בית ) על שטח מגורים אשר נועד במקור לפיתוח חקלאי ("משק עזר")- הפכה לשטח בניה של בתים נוספים על פני השטחים שמזמן חדלו לשמש משקי עזר. גם האוכלוסייה התגוונה מאוד מאחר ובנוסף על בניית בתים של בנים על מגרשי ההורים, נמכרו גם חלקות לכול המעוניינים. אנו תקווה כי הוותיקים ואלה שמקרוב באו יהוו קהילה מגובשת וגאה לשאת את השם קרית ביאליסטוק.

קריתנו משתרעת על פני כ-14 רחובות וסימטאות למן רחוב בן גוריון המתפרס מול פרדסי ומטעי מושב מגשימים (במזרח), דרך רחוב קפלנסקי המחובר לביה"ס תיכון מקיף (בצפון) ועד רחוב ויצמן במערב. בדרום רחוב אלפרט תוחם את הקריה.  

 ואלה רחובות הקריה הנקראים ע"ש אישים מביאליסטוק : רחוב מוהליבר, רחוב אלפרט, רחוב משה חסיד, רחוב חזנוביץ, רחוב יצחק מלמד, רחוב סוקניק, רחוב קפלנסקי, רחוב טננבוים, רחוב שושקס.

פירוט לגבי האישים הנ"ל – ראה בדף "אישים מביאליסטוק".

שרשרת התמונות למטה הן של מבני הציבור השונים בקריית ביאליסטוק , בכללם בית הכנסת, האנדרטה,

בי"ס תיכון, "היכל ביאליסטוק" וכו'.

ביאליסטוק בהתחלה
ביאליסטוק - גן ילדים

קרית ביאליסטוק בראשיתה (1952) 

News: News
bottom of page